Friese taal

Een van Friesland’s belangrijke onderdelen is hun eigen taal. Deze taal wordt door ongeveer 400.000 mensen gesproken en begrepen.

De Friese taal is een verzameling van 11 sterk verwante talen die van oudsher door de Friezen wordt gesproken. De Friese talen zijn verwant aan het Engels en het Nederlands. En is naast het Limburgers en Nedersaksisch een van de drie erkende minderheidstalen binnen Nederland.

De Friese taal wordt gesproken in 3 landen. In Nederland wordt de Friese taal gesproken in Friesland en een klein stukje van Groningen. Een andere regio ligt in Duitsland, om precies te zijn in het Duitse Saterland. De 3e regio waar Fries gesproken wordt is in Sleeswijk Holstein, ten zuiden van Denemarken.

In een Friese tekst kom je soms klinkers tegen voorzien van accenten of dakjes. Deze letters hebben elk een eigen klank, echter zijn deze niet opgenomen in het alfabet. Het Fries maakt gebruik van het Latijnse alfabet.
De grammatica gebruikt in het Fries lijken veel op de regels van het Nederlands, hierdoor kan een Nederlander zich de taal snel eigen maken.

Er zijn verschillende cursussen en opleidingen voor de Friese taal te vinden.