De Elfstedentocht

Een 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs langs 11 steden, georganiseerd door de Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden. Dit is de Âlvestêdetocht, of zoals de meeste Nederlanders het kennen: De Elfstedentocht. Vanouds is de start- en aankomstplaats de hoofdstad van Friesland, Leeuwarden. Begonnen in 1909 is de Elfstedentocht een evenement dat maximaal één keer per winter gehouden wordt. Deze tocht is afhankelijk van de staat van het natuurijs en kan dus alleen georganiseerd worden als het ijs het toelaat. Met de laatste tocht in 1997 is de tocht in totaal vijftien keer verreden.

De Elfstedentocht heeft toch iets bijzonders, het is de strijd van eenlingen tegen de krachten van de natuur. Het rijden van de Elfstedentocht vergt namelijk een enorme lichamelijke inspanning, dat het volbrengen ervan niet alleen een overwinning op de elementen is, maar ook een overwinning op jezelf.

De eerste georganiseerde tocht was al in 1909 door 22 schaatsers die op zaterdag 2 januari 1909 vertrokken, en waarvan slechts negen de finisch behaalden. 

Zomaar meedoen aan de tocht mag echter niet. De toertocht staat enkel en alleen open voor leden. De deelnemers worden aangewezen door loting. Het aantal deelnemers is beperkt tot een totaal van 16.000. Maar door een tekort aan startplaatsen is het zeer moeilijk nog lid van de vereniging te worden. Het bestuur van de vereniging geeft ruim van tevoren aan wanneer nieuwe schaatsers zich kunnen inschrijven. Aan de wedstrijd zelf kunnen alleen geselecteerde langeafstandschaatsers deelnemen. 

De tocht start in Leeuwarden. De tocht loopt vervolgens langs de steden: Sneek, IJIst. Slote, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en als finish weer terug in Leeuwarden.