Friese cultuur

Friesland is een culturele regio en hebben zo naast hun eigen taal hun eigen cultuur. Friesland kent namelijk naast de taal en typische gerechten heel veel tradities en typisch Friese sporten.
 
Friesland heeft veel water. Nergens in Europa is er een plek met zoon uitgebreid netwerk van meren, sloten, grachten en rivieren. Hierdoor zijn er veel Friese sporten die zich rond het water afspelen. Denk hierbij aan schaatsen, zeilen of fierljeppen.

 

Elfstedentocht

Bij Friesland denken mensen vaak aan de Elfstedentocht. Er zijn vele varianten van deze tocht (fietsen, wandelen, surven, varen, zwemmen en nog veel meer). Een uitgebreider artikel over de elfstedentocht is hier te vinden.
 

Friese meren

Friesland kent veel meren. De meeste meren in Friesland vind je in de Zuidwerthoek. Voor een leuk dagje uit op het water is het mogelijk een zeilboot of een sloep te huren (dit kan zelfs zonder vaarbewijs). Op de kade van verschillende meren zijn gezellige café's en restaurants aanwezig waar je een heerlijk hapje of drankje kan doen.

Friese specialiteiten

Friesland staat ook bekend om de heerlijke lekkernijen, denk bijvoorbeeld aan: Suikderbrood, Oranjekoeken of Fries roggebrood. Voor meer typisch Friese gerechten: klik hier.

Evenementen

Elk jaar worden in Friesland verschillende evenementen georganiseerd. In de zomer zijn de Sneekweek, de PC, de Visserijdagen en de ballonfeesten grote en drukbezochte evenementen. Zodra het winter wordt en er voldoende ijs ligt, draait het in Friesland maar om 1 ding: Schaatsen.