Echte Friese drankjes

Friesland heeft zijn eigen bier- en whisky brouwerij genaamd Us Heit, Fries voor onze Vader . In deze brouwerij kun je een rondleiding en proeverij doen. Naast bier- en whisky heeft Friesland nog een bekend drankje genaamd Beerenburg.

Us Heit Bier

De bierbrouwerij Us Heit is een familiebedrijf. In deze brouwerij worden maar liefs acht speciaalbieren gebrouwen, namelijk:

  • Us Heit Buorren Bier
  • Us Heit Dubbel Tarwe Bier
  • Us Heit Elfstedenbier
  • Us Heit Frysk Bier
  • Us Heit Kerstbier
  • Us Heit Twels Bokbier
  • Us Heit Twels Pilsener
  • Us Heit Twels Speciaal

Us Heit whisky

De whisky die het bekendste is bij Us Heit is de Frysk Hynder Single Malt. Deze whisky moet drie tot vijf jaar in een eikenhouten vat rijpen. Bij de brouwerij kun je buiten de whisky zelf ook toebehoren, zoals whisky glazen, of zelfs whisky vaten kopen!

Us Heit

Naast bieren en whisky’s heeft de brouwerij ook verschillende likeuren. Us Heit heeft likeuren als koffielikeur, wijnlikeur, vruchtenlikeur, kruidenlikeur, chocolade roomlikeur en whiskylikeur. De  de brouwerij heeft ook bonbons van hun bekende whisky merk Frysk Hynder. Nog iets waar hun whisky goed bij van pas komt is de mosterd die ze verkopen in de brouwerij! Ja je leest het goed, Frysk Hynder Whisky mosterd!
Daarnaast gebruikt de brouwerij gerst van lokale akkerbouwers. Deze gerst kweken, kiemen en drogen hun. Hiervan destilleren ze hun moutwijn en laten deze rijpen in eikenhouten vaten. Uiteindelijk ontstaat de Korenwijn die ze verkopen in een kruikje van 50 cl.

Beerenburg

De Beerenburg van Sonnema en Weduwe Joustra zijn vanwege hun zachte smaak het meest gewild. Officieel komt dit drankje uit Amsterdam, maar aangezien het zo geliefd is in Friesland is het benoemd tot een Fries drankje. Bij het nuttigen van een Beerenburg wordt de ervaring met het fûgeltsje aangeraden. Dit is een glas met de grootte van een shot glaasje, met een lang steeltje. Het glas kun je in een houten blokje zetten. Dit glas is op deze manier vormgegeven vanwege de geschiedenis achter het drankje.

Gerelateerde artikelen
Fryske dúmkes Bestel je bij een Fries café of restaurant een kopje koffie of thee, dan is er een grote kans dat je er een Fryske dúmke bij geserveerd krijgt.  Dit is een typisch Fries gerecht. Het zijn zoete duimgrote koekjes gekruid[...] Lees verder
Fries roggebrood Fries roggebrood is een compact brood dat gemaakt wordt met roggekorrels. Het brood wordt langdurig "gegaard" in een lage temperatuur waardoor er een lange tijd een reactie ontstaat die zorgt voor een bruine kleur van het brood. Het [...] Lees verder
Friese nagelkaas Friese nagelkaas is een kaassoort die gemaakt wordt door kruidnagel en komein toe te voegen aan de kaas. De oorspronkelijke nagelkaas is gemaakt op basis van magere melk. De nagelkaas is ontstaan in het tijdperk van de VOC. In Friesland werd k[...] Lees verder
Fries suikerbrood Friesland heeft zijn eigen streekbroden een paar soorten zul je vast al kennen, maar heb je ze ook al eens in Friesland geproefd? Bij de Friese bakkers kun je namelijk veel soorten broden kopen die jij (nog) niet kent. We leren je graag even kenn[...] Lees verder
Terug naar Eten