Echte Friese drankjes

Friesland heeft zijn eigen bier- en whisky brouwerij genaamd Us Heit, Fries voor onze Vader . In deze brouwerij kun je een rondleiding en proeverij doen. Naast bier- en whisky heeft Friesland nog een bekend drankje genaamd Beerenburg.

Us Heit Bier

De bierbrouwerij Us Heit is een familiebedrijf. In deze brouwerij worden maar liefs acht speciaalbieren gebrouwen, namelijk:

  • Us Heit Buorren Bier
  • Us Heit Dubbel Tarwe Bier
  • Us Heit Elfstedenbier
  • Us Heit Frysk Bier
  • Us Heit Kerstbier
  • Us Heit Twels Bokbier
  • Us Heit Twels Pilsener
  • Us Heit Twels Speciaal

Us Heit whisky

De whisky die het bekendste is bij Us Heit is de Frysk Hynder Single Malt. Deze whisky moet drie tot vijf jaar in een eikenhouten vat rijpen. Bij de brouwerij kun je buiten de whisky zelf ook toebehoren, zoals whisky glazen, of zelfs whisky vaten kopen!

Us Heit

Naast bieren en whisky’s heeft de brouwerij ook verschillende likeuren. Us Heit heeft likeuren als koffielikeur, wijnlikeur, vruchtenlikeur, kruidenlikeur, chocolade roomlikeur en whiskylikeur. De  de brouwerij heeft ook bonbons van hun bekende whisky merk Frysk Hynder. Nog iets waar hun whisky goed bij van pas komt is de mosterd die ze verkopen in de brouwerij! Ja je leest het goed, Frysk Hynder Whisky mosterd!
Daarnaast gebruikt de brouwerij gerst van lokale akkerbouwers. Deze gerst kweken, kiemen en drogen hun. Hiervan destilleren ze hun moutwijn en laten deze rijpen in eikenhouten vaten. Uiteindelijk ontstaat de Korenwijn die ze verkopen in een kruikje van 50 cl.

Beerenburg

De Beerenburg van Sonnema en Weduwe Joustra zijn vanwege hun zachte smaak het meest gewild. Officieel komt dit drankje uit Amsterdam, maar aangezien het zo geliefd is in Friesland is het benoemd tot een Fries drankje. Bij het nuttigen van een Beerenburg wordt de ervaring met het fûgeltsje aangeraden. Dit is een glas met de grootte van een shot glaasje, met een lang steeltje. Het glas kun je in een houten blokje zetten. Dit glas is op deze manier vormgegeven vanwege de geschiedenis achter het drankje.

Gerelateerde artikelen Terug naar Eten