SŘKERB‘LE

Suikerbrood

 
Wereldberoemd, en terecht!
 
IngrediŽnten
- 500 gram bloem
- 10 gram zout
- 3 gram kaneel
- 3 eetlepels gembervocht en melk, samen 2 dl
- 25 gram gist
- 75 gram boter
- 2 eieren
- 100 gram kandijsuiker of suikerklontjes

 

Bereiding
Maak van de bloem, het zout, de kaneel, de met lauwe melk en gembernat aangemaakte gist, de gesmolten en afgekoelde boter en de eieren een gistdeeg.
Laat het op een lauwwarme plaats ongeveer drie kwartier rijzen.
Werk nu de in stukjes geklopte kandijsuiker erdoor.
Vorm het deeg tot een brood en doe het in een dik met boter besmeerde en met grove krisalsuiker bestrooide broodvorm.
Laat het nog ongeveer een kwartiertje narijzen.
Bak het in een warme oven op 200 graden in een half uur gaar en bruin.
De bovenkant is dan geglaceerd door de gekaramelliseerde suiker.
 
Met een dikke laag roomboter....

 

_________________________________________________________________________________________________________________________

 

Voor de broodbakmachine
Met dank aan Marthy van der Meulen
IngrediŽnten
- 400 gram tarwebloem
- 150 mililiter water
- 3 eetlepels gembersiroop
- 2 eieren
- 30 gram roomboter
- 2 eetlepels melkpoeder
- 3 gram zout
- 5 gram gedroogde gist
- 180 gram parelsuiker
- 1 theelepel kaneel
- 20 gram kristalsuiker

 

Bereiding
 
Dit evenvooraf:
Suikerbrood moet worden gemaakt met parelsuiker, want gewone suiker geeft niet het gewenste resultaar.
Parelsuiker kan echter de bakvorm van de broodmachinebeschadigen tijdens het kneden.
Daarommoet ťťn handeling handmatig worden uitgevoerd, nl. de parelsuiker en de kaneel er door kneden
.
Doe de ingrediŽnten in de bakvorm, uitgezonderd de kristalsuiker en de parelsuiker.
Zet de machine op een stand voor alleen kneden van deeg.
Laat het kneden en rijzen tot ca. anderhalf uur.
Dan deeg en deegklopper uit de machine halen.
Een houten werkplank licht bestuiven met bloem.
De parelsuiker en het kaneel mengen met het deeg.
Hier een bol van maken en helemaal bestrooien met kristalsuiker.
Dan het deeg terug doen in de bakvorm zonder de deegklopper.
Het deeg ca. 2 uur laten rijzen in de broodmachine, dan 40 minuten bakken op 'alleen bakken' stand.