Oranjekoek

Oranjekoek is een kruidekoek maar een laag amandelspijs. Een oranjekoek wordt afgetopt met een glazuur, botercrème of slagroom gegarneerd met chocolade of een beetje fruit. De Oranjekoek is een heel oud recept, het oudst bekende recept komt uit 1753. De naam van de oranjekoek verwijst naar de sinaasappelschil welke in het deeg is verwerkt.

De smaak is erg zacht en zoet. Zodra je een hap neemt mengen zich allerlei verschillende smaken in je mond. Zeker een aanrader als je in Friesland bent.

Typisch Friese gebak

De oranjekoek is een typisch gebakje uit Friesland dat terug gaat tot de dagen van de oude Germaanse volkeren. De toegevoegde slagroom en amandelspijs is natuurlijk later aan dit recept toegevoegd! 

Iedere bakker heeft een eigen manier van het maken van het Friese gebak, zo komen ze namelijk in verschillende vormen en maten! Denk bijvoorbeeld aan valentijn, waarbij de bakkers de oranjekoeken in een hartjesvorm bakken. Doorgaans wordt de oranjekoek toch vierkant gebakken, maar waarom is dit de meest voorkomende vorm? Vele denken dat het te maken heeft met de bakkerskist dat vroeger veel gebruikt werd. 

Bakkerskist voor de oranjekoek

Vroeger gebruikte veel bakkers de bekende bakkerskist. Hierin werden alle etenswaren van de bakker vervoerd naar de betreffende klant. Wanneer de klant alles op had, en dus ook de oranjekoeken, werd de bakkerskist terug naar de bakker gebracht waardoor hij deze weer kon vullen. Doordat deze bakkerskisten vierkant waren denken vele dat de oranjekoek ook vierkant was. Dit zorgt er namelijk voor dat er meer koeken in de bakkerskist passen dan wanneer ze rond of ovaal zouden zijn.

Is anijs Fries?

Het anijs wat er op de oranjekoek zit, is dat nou typisch Fries? Laten wij hier wat verder op in gaan. Vroeger werd er al gesproken van degelijke 'feestkoeken'. De oude Germanen maakte deze feestkoeken van een combinatie van kruiden, honing en rogge. De feestkoeken die bij een geboorte van een baby Germaan werden genuttigd werden gevuld met anijs. Dit is namelijk bevorerend voor zowel de smaak als de moedermelk. 

Vele Friese beweren dat het anijs écht Fries is, net zoals de oranjekoek!

 

Gerelateerde artikelen Terug naar Eten