ORANJEKOEKE

Oranjekoek

Traditioneel gebak bij feestelijke gelegenheden
Ingrediënten

Voor het deeg:
- 350 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 gram witte basterdsuiker
- 30 gram boter
- 1 ei
- ½ tot 1 deciliter water
- 2 theelepels anijszaad
- 1 theelepel nootmuskaat
- geraspte sinaasappelschil
- beetje zout
 
Voor de amandelspijs:
- 150 gram amandelen
- 150 gram suiker
- 1 ei
- ½ citroen
 
Voor het glazuur:
- 100 gram poedersuiker
- 1 eetlepel rodebessensap
 
Voor de garnering:
- suikerbloemetjes
- chocolaatjes
- slagroom


Bereiding
Doe de gerapte schil van de sinaasappel, een snufje zout, een paar anijszaadjes en een beetje nootmuskaat in een kom. Daarbij de het ei, meel, basterdsuiker, beetje water en de boter. Kneed dit alles goed door elkaar en verdeel het in in tweeen.
Rol de beide lappen deeg uit tot ronde of vierkante lappen.
Maal de amandelen zeer fijn en meng ze met de suiker, ei en citroensap. (Amandelspijs is nog lekkerder wanneer dit een paar dagen van tevoren wordt klaargemaakt)
Verdeel de spijs over een deeglap en leg de andere er bovenop. De zijkanten aandrukken.
Op een goed ingevet bakblik leggen en in ongeveer 30 minuten bakken. Oven op 160 graden en bakblik in het midden van de oven.
Ondertussen de glazuur maken.
De poedersuiker zeven en mengen met bessensap. Flink roeren, mag niet te dun zijn. De koek een beetje laten afkoelen en dan bestijken met de glazuur. (Nat mes gebruiken)
Daarna garneren met toefjes slagroom, suikerbloemetjes en chocolaatjes.

 




CRÈME
Traditioneel werd oranjekoek versierd met (roze) glazuur en (boter)crème. Op de crème werden gecarameliseerde vruchten en sinaasappelsnippers gelegd. Het maken van crème is een secuur werkje. Bereidingswijze hieronder.

Crème

Ingrediënten
- 4 eierdooiers
- 100 gram kristalsuiker
- 80 milliliter water
- 200 gram zachte boter/margarine
- 2½ eetlepel likeur
- suikerthermometer

Bereiding
Neem een pan waar een beslagkom half in past.
Doe water in de pan.
In een klein pannetje doe je de suiker en water en verwarm tot 106ºC.
Na 10 minuten doe je in de au bain marie kom de dooiers en mix ongeveer. 7 minuten.
Blijf mixen tot het suikermengsel op precies de goede temperatuur is.
Als het suikermengsel op precies de goede temperatuur is, giet die er dan in een dun straaltje bij en blijf au bain marie mixen.
Dan haal je de kom uit de pan en voeg je de likeur toe en daarna de zachte boter.
Blijf mixen onderwijl vul je de pan met koud water en mixt nog met de kom in die pan. D
an zet je het mengsel even in de koelkast.
Haal het er 30 minuten voor gebruik uit, dan is het makkelijker te spuiten hoewel het wel mogelijk is het koude mengsel te spuiten.