JOUSTER POF

IngrediŽnten
- 250 gram tarwebloem
- Ĺ zakje instant gist (3 Ĺ gram)
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel kristalsuiker
- 1 ei
- 50 gram gesmolten boter
- 1 deciliter lauwe melk.
- 250 gram krenten
- 100 gram rozijnen
- 50 gram gesnipperde sukade
- 30 gram oranjesnippers
- 150 gram bruine basterdsuiker

 

Bereiding
Zeef de bloem in een kom.
Voeg de gist, het zout en de kristalsuiker toe.
Meng dit met een vork goed door elkaar.
Maak een klein kuiltje en breek het ei daarboven.
Voeg de gesmolten boter toe en begin te kneden.
Voeg daarna langzaam de lauwe melk toe en kneed tot een mooi, nog enigszins vochtig deeg is ontstaan.
Laat dit op een warme plek twintig minuten rijzen.
Was de krenten en rozijnen en laat ze goed drogen.
Snij de sukade en de oranjesnippers heel fijn.
Kneed dit alles door het deeg.
Laat het nogmaals twintig minuten rijzen.
De krenten en rozijnen nemen een deel van het vocht uit het deeg op.
Deel het deeg in tweeŽn en maak er twee ronde schijven van 16 tot 18 cm. doorsnede van.
Verdeel de basterdsuiker over een schijf, zodanig dat de rand vrij van suiker blijft.
Leg er dan de tweede schijf bovenop.
Druk de randen goed aan.
Leg de pof op een licht ingevet bakblik.
Laat het geheel nogmaals 15 minuten rijzen.
Verwarm de oven op 225įC.
Bak de Jouster pof in 35 minuten goudbruin en gaar.
Bestrijk de pof met water zodra deze uit de oven komt.
Snijd er mooie plakken van en serveer ze met boter bestreken.
Met dezelfde hoeveelheid ingrediŽnten kunt u ook acht kleine pofkes maken.
De baktijd is dan wel iets korter.