Beginpagina Voorgerechten Nagerechten Brood Dranken Nagelkaas Berenburg
Hoofdgerechten Soepen Tussendoortjes Gebak Pap Cranberries Overig
 

 

HOE DE CRANBERRIES OP TERSCHELLING KWAMEN

 

Op het Friese waddeneiland Terschelling (Skylge in het Fries) groeien cranberries in het wild.
Dat is heel wonderlijk, want verder groeit dit soort bessen alleen in het Noord-Oosten van de Verenigde Staten.
Lees hier hoe de cranberries op Terschelling kwamen. En wat er allemaal mee kan worden gedaan..

 

Aangespoeld

Volgens een onbevestigd maar wel mooi verhaal zouden de cranberries op Terschelling zijn aangespoeld.
Het was omstreeks 1840. De strandjutter Pieter-Sipkes Cupido vond een vat op het strand en dacht dat hij een hoeveelheid heerlijke drank had gevonden. Toen hij het vat in de duinen openmaakte, kwamen er bessen uitrollen. Teleurgesteld schopte hij ze in het rond en ging weg. De vogels vonden de bessen heerlijk en verspreidden de zaden over het eiland. Het zaad vond er precies de grond die nodig is voor deze plant: een kalkloze zure en vochtige bodem met wisselende waterstanden.
Dus binnen de kortste keren was Terschelling bedekt met de cranberry-plant.
 

cranberryplant

Verwerking op Terschelling

 
De velden waar de cranberries groeien worden het hele jaar met rust gelaten. Er vindt geen bemesting of bevloeiing plaats. Men laat de natuur haar gang gaan.
Door het bedrijf Cranberry Cultuur Skylge b.v. te Formearum Terschelling worden de cranberries geoogst en verwerkt. In de oogstperiode, van augustus tot oktober, worden de bessen handmatig, met houten vorkbakken, van de struiken geritst. Vervolgens worden de cranberries ingevroren, wat de smaak ten goede komt. Gedurende het hele jaar worden de bessen vervolgens verwerkt tot onder meer cranberriesap, portachtige wijnen, siroop, kruidenbitter, compote, koek en bonbons.
Aan het ongezoete cranberrysap van Skylge BV is inmiddels het EKO-keurmerk toegekend.
Klik hier voor de Website van Skylge B.V.
Op die site vind je ook een leuke strip over hoe cranberries op Terschelling zijn aangekomen. Verder staan er op die site de producten die van cranberries worden gemaakt. Ook wordt uitgelegd hoe de cranberries worden verwerkt.
In de Webwinkel van Skylge B.V. kunt u on line cranberry-artikelen kopen.

 

Informatie over de cranberry

 
De cranberry wordt ook wel “lepeltjesheide” of “moerasbes” genoemd (Latijnse naam: Vaccinium macrocarpon). Ze worden ook “veenbessen” genoemd, maar dat is de oorspronkelijke Europese variant, die groeit ook op andere plaatsen.
Cranberries zijn ovaal van vorm en variëren in kleur van lichtrood tot dieprood.
 

 

De cranberry dankt haar naam aan het gebogen steeltje van de bloem, dat lijkt op de nek van een kraanvogel, in het Engels: “crane”. De naam craneberry werd later cranberry.
 
De oorspronkelijke bewoners van Amerika hadden verschillende namen voor de bes (“sassemanesh”,  “ibimi” , “atoqua” zijn er een paar van). Voor sommigen gold de cranberry bovendien als symbool van vrede.
De Indianen gebruikten de bes op veel manieren, zowel in hun voeding als als medicijn en ook voor kleurstof. De Europese settlers leerden van de Indianen de betekenis van deze vrucht kennen en waarderen. De cranberry wordt nu in de Verenigde Staten op vele wijzen gebruikt. Zo wordt bijvoorbeeld de vulling voor de kalkoenen met Thanksgiving vaak gemaakt met cranberries.

 

Veelzijdig voedingsmiddel

Als voedingsmiddel kan de cranberry op veel manieren worden gebruikt, zowel voor hartige gerechten (vlees) als voor zoete gerechten (toetjes en taarten). Cranberries worden, verpakt in plastic zakken, per pond verkocht. De aanvoertijd is van september tot april. Je kunt ze lang (3-4 weken) in de groentelade van de koelkast bewaren.
 
Cranberries zijn daarnaast ook heel gezond. De Indianen wisten dat al uit ervaring, maar het is ook wetenschappelijk aangetoond. De cranberry heeft een geneeskrachtige werking op maag, darmen en nieren. Als je meer wilt weten over de heilzame werking van de cranberry, klik dan HIER.

 

Recepten
 
Cranberries worden niet als zelfstandig gerecht gegeten, maar altijd in combinatie met iets anders, hetzij vlees, hetzij in desserts, hetzij in gebak. Daarom wordt hier een aantal “basis-recepten” gegeven van de verschillende manieren waarop cranberries in gerechten kunnen worden verwerkt.
Deze basis-recepten zijn overgenomen van de website van Skylge B.V.
 
Voor het koken van cranberries kun je het best geëmailleerd of roestvrijstalen keukengereedschap gebruiken.
 
Omdat de smaak enigszins zuur en bitter is, worden ze meestal gebruikt in combinatie met suiker.
 
Je kunt de voorbewerkingen van cranberries ook kant en klaar kopen in onder meer supermarkten. Dat zijn dan òf producten van Skylge B.V. (dus van Terschelling), òf van Ocean Spray (een Amerikaans bedrijf).
Ik geef natuurlijk de voorkeur aan die van Skylge.
 
De voorbewerkingen van cranberries kun je in eindeloze variaties verwerken in gerechten.
De recepten daarvoor zijn talloos.
Ook op deze site vind je een aantal recepten van gerechten met cranberries.


Een speciale site over cranberries is die van EDDA.
Op die site staan ook recepten.

Via de
Cranberry-Startpagina kun je op andere sites komen met informatie en recepten over cranberries.