Friese suikerbrood

Friesland heeft zijn eigen streekbroden een paar soorten zul je vast al kennen, maar heb je ze ook al eens in Friesland geproefd? Bij de Friese bakkers kun je namelijk veel soorten broden kopen die jij (nog) niet kent. We leren je graag even kennen met enkele populaire Friese broden.
Fries Roggebrood
Het betreft hier dan echt Fries roggebrood en niet roggebrood ansicht. Roggebrood uit Friesland wordt namelijk op een andere manier bereid dan roggebrood uit andere delen van Nederland. Vroeger was dit brood onderdeel van een dagelijkse maaltijd, maar tegenwoordig is roggebrood iets wat je erbij eet. Je kunt het vergelijken met een beschuitje. Iets waar je op z’n tijd van geniet. Het Friese roggebrood wordt vaak gegeten met een laagje boter, kaas of zoute haring.

Suikerbrood

Ook wel ‘De Fryske Sûkerbôle’ genoemd kan zeker niet ontbreken en is bijna overal in Friesland te koop. Je moet wel een suikerjunk zijn om van dit brood te kunnen genieten. Het brood bestaat namelijk voor 40% uit suiker. Suikerbrood is in meerdere delen van Nederland te koop, maar de samenstelling van de broden zijn anders waardoor je niet kunt spreken van hetzelfde product. Vroeger werd dit vooral op zon - en feestdagen gegeten. Tegenwoordig wordt het vooral met boter gegeten en enkele restaurant vinden het leuk om creatief met het brood te zijn, door het bijvoorbeeld in desserts te verwerken.

Friese Boffert

Dit recept is te vergelijken met een combinatie tussen een tulband cake en een krentenbrood. Het ziet eruit als cake alhoewel het meer naar brood dan cake smaakt. De Friezen kennen de Boffert ook wel als Trommelkoek. Het recept is al super oud en werd vroeger voornamelijk geserveerd met melk en gegeten met stroop, suiker of warme vanillesaus. Tegenwoordig hebben zelfs andere provincies het brood overgenomen, er een eigen variant van gemaakt en het een andere naam gegeven. Zo heeft Groningen de soortgelijke Poffert. Maak je zelf een Boffert, dan kun je deze het beste serveren als hij nog warm is met een klontje boter erlangs en eventueel wat poedersuiker.

Stroopbroodjes

Dit is vooral iets van vroeger. De stroopbroodjes werden vooral rond de jaarwisseling, zo tussen Sinterklaas en Driekoningen, gebakken door ambachtelijke bakkers. Het is een lekkere, zoete, typisch Friese lekkernij. Als bakkers dit brood nu bakken, dan is dit puur uit traditie.
Gerelateerde artikelen Terug naar Eten